FAQ

Opcje zmiany stanów są za mało elastyczne, chcę ustawiać dowolny stan.

Jeśli obsługujesz naprawę, aplikacja pozwala na ustalanie jej stanu. Standardowa naprawa przechodzi przez pewne stany w standardowy sposób, najpierw sprawdzamy co jest popsute, później wyceniamy naprawę, uzgadniamy z klientem jej koszt, naprawiamy i wreszcie zwracamy naprawę.

Z uwagi na to, aplikacja sugeruje kolejne stany dla naprawy. Np dla nowej naprawy na liście stanów kolejnych nie pojawi się stan „W trakcie naprawy” bo nie wiesz jeszcze co jest uszkodzone, najpierw naprawa musi przejść przez diagnozę i potwierdzenie z klientem.

Jeśli jednak z jakiegoś powodu nie chcesz być ograniczanym, możesz skonfigurować aplikację tak, aby pozwalała na wybór dowolnego stanu. Zanim przejdziesz do zmiany tej opcji wiedz, że zmiana ma pewne efekty uboczne: statystyki związane z czasem i finansami mogą zostać zafałszowane lub policzone błędnie. Dla serwisów, które ustawią opcję zmiany stanu na dowolny nie gwarantujemy, że te dane będą poprawne.

Aby móc ustawić dowolny stan, przejdź do „Opcji konfiguracyjnych” z menu ustawień, tam wybierz zakładkę „Naprawy” i odszukaj opcję „Sposób obsługi przepływu statusów napraw.”, zmień ją, ustaw „ANY”. Pamiętaj, że dowolny stan będziesz mógł ustawić dla napraw dodanych po zmianie, istniejące przed zmianą opcji naprawy będą obsługiwane po staremu.

Dane na mojej fakturze są niepoprawne.

Co do zasady Państwo samodzielnie powinni aktualizować dane do fakturowania zgodnie z tym co jest w rejestrach, w szczególności aktualizować je po zmianie np. adresu siedziby.

Aby zaktualizować dane proszę kliknąć w menu płatności, oznaczone w górnej belce symbolem $ i wybrać opcję: Dane do faktur i umów. Na formularzu, który pokaże się po wybraniu opcji, proszę określić prawidłowe dane firmy, w tym adres do fakturowania. Można także kliknąć tutaj.

Uwaga! Formularz zawiera dane rejestrowe firmy – te dane są przeznaczone dla nas – adres widoczny w komunikacji dla klientów jest czymś innym, edytuje się go poprzez menu ustawień.

Jeśli na nieaktualne dane została wystawiona faktura pro-forma: proszę po aktualizacji danych otworzyć menu płatności, tam kliknąć opcję listy faktur, wybrać zakładkę niezapłaconych faktur i kliknąć „Anuluj” obok nieprawidłowej faktury. Po anulowaniu proszę ponownie przejść przez narzędzie do zamawiania subskrypcji aby otrzymać nową proformę.

Jeśli na nieaktualne dane została wystawiona faktura VAT: standardową metodą aktualizacji danych jest w takiej sytuacji nota korygująca. Po aktualizacji danych, proszę wysłać nam notę korygującą zgodnie z wytycznymi działu księgowego mailem, jako skan, lub pocztą tradycyjną.

Czy integrujecie się z Subiektem, Comarch Optima, Symfonia?

Wprost nie wspieramy aplikacji działających w tradycyjnym, desktopowym modelu. Tego typu aplikacje działają na Państwa komputerach, w sieci lokalnej. Nasza aplikacja jest aplikacją chmurową, działającą w internecie. Nie można wprost skomunikować obu aplikacji aby wymienić dane.

Oferujemy w zamian wbudowaną integrację z aplikacjami IFIRMA, WFIRMA oraz INFAKT. Jest to zgodnie z filozofią naszej aplikacji – wspieramy i promujemy rozwiązania działające w chmurze.

Warto wspomnieć, że pomimo braku wsparcia z naszej strony istnieje możliwość integracji za pomocą dedykowanych narzędzi firm trzecich. Firmy takie jak Mediart lub Kompax są producentami dedykowanych narzędzi wspierających integrację starych technologii z chmurowym ekosystemem. Jeśli integracja jest dla Państwa ważna, proszę kontaktować się w ww. firmami lub firmami oferującymi zbliżone usługi.

Chcę zrezygnować z aplikacji

Serwisant Online jest aplikacją sprzedawaną w modelu subskrypcyjnym. Oznacza to, że nie wiążemy Państwa umową terminową. Z uwagi na to nie ma potrzeby przesyłania do nas oświadczeń o rezygnacji, wypowiedzeń, etc. Aby zrezygnować wystarczy nie opłacić wystawionej faktury ProForma (która nie jest dokumentem księgowym w postaci zobowiązania do zapłaty).

Jeśli jesteś na subskrypcji testowej obowiązują te same zasady, nie ma żadnych zobowiązań, jeśli nie zdecydujesz się na zakup płatnej subskrypcji nic nie musisz robić, konto wygaśnie automatycznie.

W ww. przypadkach otrzymasz od nas serię powiadomień mailowych, najpierw związanych z przypomnieniem o kończącej się subskrypcji, później z informacją o usunięciu konta. Aby uniknąć otrzymywania ww. powiadomień możesz samodzielnie usunąć konto. W menu płatności (górna belka -> ikona $) znajdziesz opcję umożliwiającą natychmiastową rezygnację z usługi.